KUPUS UMESTO LAKMUSA
U nekom loncu kuvaj pola čaše iseckanog crvenog kupusa sa čašom vode, sve dok voda ne postane crvena. Odlij bistru crvenkastu vodu i ohladi. Sipaj malo te vode u čašu i dodaj kašičicu sode bikarbone pa promešaj – boja postaje tamno zelena.
Zatim u to dodaj malo limontusa (ili malo više sirćeta) uz neprekidno mešanje dok boja rastvora opet ne postane crvena.
Šta se ovde dešava?
Kupus, baš kao i lakmus, ima različite boje u različitim sredinama: u baznoj je zelen, u kiseloj i neutralnoj ima crvenu boju. Možeš uzeti i deo vode dok je još zelena i pomoću limontusa dobiti prelepu crveno-roze boju. Ako kuvanjem ne dobiješ crvenu boju- ne sekiraj se! To znači da je kupus prskan! Uzmi vodu od kuvanja bilo kakvog kupusa. Ona će sa sodom dati lepu zelenu boju, a sa limontusom (ili limunom, ili sirćetom) lepu nijansu crvene.
(Ako voliš boje, možeš uzeti male čašice i u svaku sipati po malo rastvora od kupusa, a zatim u različitim količinama: limontus, sirće, sodu-bikarbonu, smešu sirćete i vode…Dobićeš nijanse boja, od plavo-zelene preko narandžasto-crvene do lila- ljubičaste!)
Ako ne možeš nabaviti lakmus papir, neka ti voda od kupusa posluži kao indikator za kiselu i baznu sredinu i za ostale oglede!